czwartek, 24 lutego 2011

Moc truskawek


Przełom maja i czerwca to czas, kiedy zaczynają pojawiać się pierwsze oznaki polskiego lata w postaci słodkich czerwonych truskawek. Jest to jeden z niezwykle lubianych przez Polaków owoców, z miłą chęcią wykorzystywany w kuchni.

Zawarte w nich enzymy szybko spalają białko i tłuszcz czym służą naszemu organizmowi. Truskawki niezastąpieni one są w różnego rodzaju deserach, w których odkrywają swój wyśmienity smak. Możemy je spotkać m.in.: w tortach, koktajlach, sorbetach a zawarte w nich żelazo, potas i Wit.C (Truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut), sprawiają że są one bardzo cenionym owocem. Ważnym argumentem przemawiającym za tym czerwonym owocem jest fakt, że truskawki są niskokaloryczne! Stanowią idealny składnik wielu diet. Chronią przed anemią, są krwiotwórcze, posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawiają przemianę materii oraz posiadają bogata zawartość w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy. Przeszukując zasoby internetu trafimy na przepisy dań na cały dzień, których składnikami są nasze rodzime truskawki, zarówno zaczynając od delikatnych przystawek,  dań głównych a na deserach kończąc.



Przykłady dla przepisów dla łakomczuchów:



Sałatka: rucola, szparagi, truskawki, łosoś i zawsze pasująca do truskawek mięta.



Danie główne: Pierś kurczaka na liściach szpinaku z truskawkami. (danie fit)



Deser: orzeźwiający koktajl z truskawkami lub krem mascarpone z truskawkami posypany startą czekoladą.



Truskawki to najsmaczniejsze owoce i składniki pasujące do prawie wszystkich potraw, warto jednak wspomnieć o elemencie, który podkreśla i wprowadza harmonię smaku, aromatu tych jakże smacznych owoców. Odrobina słodkiego, ale nieprzesłodzonego wina musującego Martini Asti wyłoni z truskawek wszystko to co najbardziej cenione w nich.





--
Stopka
Maciek Komarczuk, XRS Nowe Media

Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz