Orzechy włoskie
Pochodzą z Azji Mniejszej i krajów Morza Kaspijskiego. Obecnie głównie uprawia się je w Chinach i Stanach Zjednoczonych. Najczęściej używa się ich do wypieków oraz deserów. Coraz częściej przepisy kulinarne wykorzystują je także jako składnik uszlachetniający smak sałatek, surówek i sosów.
Orzechy laskowe
Rosną na całym świecie. ale ich głównym producentem jest Turcja. Wykorzystuje się je jako dodatek do ciast, tortów, sałatek, deserów i mięs.
Migdały
Pochodzą ze środkowego wschodu. Uprawia się je głównie w Hiszpanii, USA, Francji, na Bałkanach oraz w Australii i Południowej Afryce. Z gorzkich migdałów produkuje się olejki aromatyczne, stosowane w kosmetyce i farmacji. Słodkie migdały stosuje się jako dodatek do potraw, kremów, sosów oraz takich przysmaków jak nugat czy marcepan.
Orzeszki pistacjowe
Pochodzą z pogranicza Azji Mniejszej i Środkowej. Dzisiaj największe plantacje pistacji są w Iranie, Włoszech, Tunezji i w Afganistanie. Uprawia się je również w Turcji, Grecji, Izraelu, Francji, USA i Indiach. Stanowią świetną przekąskę. Głównie wykorzystywane są do wyrobów cukierniczych, budyniów, słodkich farszów. Podaje się je przede wszystkim do sosów, ale również do sałatek i farszów mięsnych.
Orzeszki ziemne
Uprawiane są głównie w Indiach, Chinach, Nigerii i USA. Produkuje się z nich olej arachidowy, masło orzechowe i margarynę. Przyrządza się z nich pasty, dodaje do deserów, sałatek, dań mięsnych. Same stanowią także bardzo smaczną przekąskę.
Orzechy kokosowe
Ich pochodzenie jest nieznane. Podejrzewa się, że pochodzą z Malezji. Obecnie uprawia się je głównie w Dominikanie, Hondurasie i Kostaryce. Miąższ i mleko kokosowe stanowią pełno wartościową przekąskę. Samo mleko jest orzeźwiającym i odżywczym napojem oraz świetnym dodatkiem do sosów curry. Z wysuszonego miąższu produkuje się olej kokosowy. W kuchni wiórki są doskonałym dodatkiem do wypieków i deserów.
Orzeszki piniowe
Drzewa pinii rosną w krajach śródziemnomorskich. Doskonałe do potraw z ryżu oraz sosów, jak np. sos pesto.
Orzechy pekan
Pochodzą z Ameryki Północnej. Z ich dodatkiem przyrządzane są wypieki, potrawy wegetariańskie i lody.
Macadamia
Pochodzą z Australii. Dziś głównie uprawiane są na Hawajach. Używa się je do wyrobu słodyczy, choć przede wszystkim podawane są jako przekąska do koktajli.
Kasztany jadalne
Pochodzą z Kaukazu i Azji Mniejszej. Obecnie są uprawiane również w krajach basenu Morza Śródziemnego. Wykorzystywane są do zup, sosów, farszów do drobiu, potraw z warzyw.
Orzechy ginkgo
Drzewa ginkgo rosną na Dalekim Wschodzie. Stosowane są do potraw z ryb oraz zup.
Orzechy nanerczowate
Pochodzą z Brazylii. W kuchni znalazły zastosowanie jako dodatek do potraw chińskich oraz farszów. Stanowią także bardzo smaczną przekąskę.
--
Stopka
Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz