wtorek, 1 marca 2011

Ekologia w ogrodzie

Ekologia w ogrodzie
Wielu z nas chce odejść od powszechnie używanej chemii i uprawiać ogród metodami ekologicznymi. W dobie ogromnego skażenia środowiska naturalnego staje się to coraz powszechniejsze, a środki uzyskiwane w sposób naturalny cieszą się sporym zainteresowaniem.  
Trzeba jednak pamiętać, że nie są to środki, które w cudowny sposób zwalczą wszystkie szkodniki i choroby w ogrodzie, albo w ciągu kilku dni sprawią, że rośliny przepieknie zakwitną, czy wydadzą wspaniałe owoce. Trzeba też uzbroić się w cierpliwość ponieważ środki naturalne działają wolniej niż radykalne środki chemiczne. Preparaty ekologiczne musimy stosować systematycznie dla osiągnięcia efektu, w przeciwnym razie możemy się łatwo zniechęcić .
Najpowszechniej stosowane  w ogrodach są gnojówki, wywary i wyciągi z roślin, które można w łatwy i dość prosty sposób samemu przygotować.  Rośliny. które mają największe znaczenie w przygotowaniu ekologicznych preparatów to pokrzywa, wrotycz, skrzyp polny, czosnek, żywokost, narecznica samcza, orlica pospolita oraz rumianek.
Gnojówki
Na dno pojemnika władamy  liście pokrzyw, skrzypu lub liście paproci, zalewamy  wodą. Nie należy też napełniać naczyń wodą aż po sam brzeg, ponieważ w trakcie fermentacji powstają na powierzchni wody pęcherzyki i objetość płynu zwiększa się. Sam proces fermentacji trwa, w zależności od pogody 2-3 tygodnie i w tym czasie lepiej naczynia nie przykrywać. Po skończeniu fermentacji, o czym świadczy brak pęcherzyków na powierzchni, możemy przykryć gnojówkę. Wszystkie gnojówki najlepiej sporządzać w naczyniach z tworzywa sztucznego, drewna lub fajansu. Naczynia metalowe nie nadają się do tego ze względu na szkodliwe susbatncje jakie mogą powstawać w wyniku fermetacji.

Gnojówka z pokrzyw
Gnojówka z pokrzyw jest najpowszechniej stosowanym nawozem. Zawiera ogromną ilość makro i mikroelemantów.
Podlewamy rośliny wodnym roztworem gnojówki (ok. 50 ml gnojówki na 5 l wody).

Gnojówka ze skrzypu
Gnojówka ze skrzypu zawiera sporo kwasu krzemowego, który zapobiega powstawaniu chorób grzybowych (maczniaków, rdzy lub zarazy ziemniaka) oraz ogranicza występowanie mszyc i przędziorków.
Rośliny opryskujemy roztworem gnojówki rozcieńczonym w stosunku 1:5.
 
Gnojówka  z paproci
Oprysk z gnojówki z paproci pomaga zwalczyć czerwce i mszyce na roślinach. Stosuje się ją też przy zwalczniu bawełnicy korówki występującej na drzewach owocowych i miseczników, które z kolei lubią rośliny ozdobne. Może też być używana do zwalaczania ślimaków. Liście paproci zbieramy do końca czerwca. 500g świeżych liści lub 50g liści suszonych zalewamy 5 litrami wody i pozotawiamy do sfermentowania.
Gnojówkę rozcieńczamy z wodą w proporcjach 1:10. Taki oprysk stosuje się na wiosnę przy zwalczaniu mszyc. W celu zwalczania ślimaków podlewać roztworem glebę wokół roślin. W zimie można przeprowadzić oprysk lub podlewać glebę gnojówką nierozcieńczoną. Ten sposób jest dobry na ślimaki, bawełnicę korówkę i miseczniki.

Należy zachować środki ostrożności i trzymać gnojówkę z paproci zabezpieczoną w miejscu niedostępnym dla małych dzieci, ponieważ jest ona trująca.

Wywary

Wszystkie wywary sporządza się w natępujący sposób:
Surowiec roślinny na wywar rozdrabniamy, zalewamy i moczymy przez 24 godziny. Pamiętajmy, aby było to naczynie nie wykonane z metalu. Następnie przelewamy całość do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15-30 minut. Po ostudzeniu odcedzamy i wywar jest gotowy do zastosowania. Wywary stosuje się do opryskiwania i podlewania roślin. Wywary nie są trwałe i dlatego należy je wykorzystać od razu. Zazwyczaj stosuje się rozcieńczone w stosunku 1:5, 1:10 lub 1:20. Niektórych wywarów np. z kwiatów rumianku czy liści chrzanu nie rozcieńcza się.
Wywar  z rumianku
Stosuje się  w celu wzmocnienia roślin. W tym celu 1/5 szklanki suszonych kwiatów rumianku zalewamy 1 literm wody i zagotowujemy. Po ostygnięciu przecedzamy.
Wywaru z kwiatów rumianku nie rozcieńczamy. Opryskujemy rośliny przez cały okres wegetacji. Oprysk stosować co 2 tygodnie.
Wywar z rumianku stosuje się również jako zaprawę nasienną: moczymy nasiona przed siewem przez 30 minut.
Stosowanie wywaru z ząbków czosnku
Aby sporządzić wywar z ząbków czosnku zalewamy 75 g roztartych ząbków 10 litrami wody i robimy wywar. Stosujemy rozcieńczony z wodą w proporcji 1:10 w zwalczaniu wszelkich chorób grzybowych i bakteryjnych roślin. Wywar odstrasza też mszyce i inne owady.

Wyciągi
 
Rozdrobniony surowiec roślinny, suchy lub zielony  zalewamy wodą na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy preparat dobrze wyciskając płyn. W zależności od surowca używamy w stanie rozcieńczonym lub nierozcieńczonym. Na dno pojemnika władamy  liście pokrzyw, skrzypu lub liście paproci, zalewamy  wodą. Nie należy też napełniać naczyń wodą aż po sam brzeg, ponieważ w trakcie fermentacji powstają na powierzchni wody pęcherzyki i objetość płynu zwiększa się. Sam proces fermentacji trwa, w zależności od pogody 2-3 tygodnie i w tym czasie lepiej naczynia nie przykrywać. Po skończeniu fermentacji, o czym świadczy brak pęcherzyków na powierzchni, możemy przykryć gnojówkę. Wszystkie gnojówki najlepiej sporządzać w naczyniach z tworzywa sztucznego, drewna lub fajansu. Naczynia metalowe nie nadają się do tego ze względu na szkodliwe susbatncje jakie mogą powstawać w wyniku fermetacji.

Gnojówka z pokrzyw
Gnojówka z pokrzyw jest najpowszechniej stosowanym nawozem. Zawiera ogromną ilość makro i mikroelemantów.
Podlewamy rośliny wodnym roztworem gnojówki (ok. 50 ml gnojówki na 5 l wody).

Gnojówka ze skrzypu
Gnojówka ze skrzypu zawiera sporo kwasu krzemowego, który zapobiega powstawaniu chorób grzybowych (maczniaków, rdzy lub zarazy ziemniaka) oraz ogranicza występowanie mszyc i przędziorków.
Rośliny opryskujemy roztworem gnojówki rozcieńczonym w stosunku 1:5.
 
Gnojówka  z paproci
Oprysk z gnojówki z paproci pomaga zwalczyć czerwce i mszyce na roślinach. Stosuje się ją też przy zwalczniu bawełnicy korówki występującej na drzewach owocowych i miseczników, które z kolei lubią rośliny ozdobne. Może też być używana do zwalaczania ślimaków. Liście paproci zbieramy do końca czerwca. 500g świeżych liści lub 50g liści suszonych zalewamy 5 litrami wody i pozotawiamy do sfermentowania.
Gnojówkę rozcieńczamy z wodą w proporcjach 1:10. Taki oprysk stosuje się na wiosnę przy zwalczaniu mszyc. W celu zwalczania ślimaków podlewać roztworem glebę wokół roślin. W zimie można przeprowadzić oprysk lub podlewać glebę gnojówką nierozcieńczoną. Ten sposób jest dobry na ślimaki, bawełnicę korówkę i miseczniki.

Należy zachować środki ostrożności i trzymać gnojówkę z paproci zabezpieczoną w miejscu niedostępnym dla małych dzieci, ponieważ jest ona trująca.

Wywary

Wszystkie wywary sporządza się w natępujący sposób:
Surowiec roślinny na wywar rozdrabniamy, zalewamy i moczymy przez 24 godziny. Pamiętajmy, aby było to naczynie nie wykonane z metalu. Następnie przelewamy całość do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15-30 minut. Po ostudzeniu odcedzamy i wywar jest gotowy do zastosowania. Wywary stosuje się do opryskiwania i podlewania roślin. Wywary nie są trwałe i dlatego należy je wykorzystać od razu. Zazwyczaj stosuje się rozcieńczone w stosunku 1:5, 1:10 lub 1:20. Niektórych wywarów np. z kwiatów rumianku czy liści chrzanu nie rozcieńcza się.

Wywar  z rumianku
Stosuje się  w celu wzmocnienia roślin. W tym celu 1/5 szklanki suszonych kwiatów rumianku zalewamy 1 literm wody i zagotowujemy. Po ostygnięciu przecedzamy.
Wywaru z kwiatów rumianku nie rozcieńczamy. Opryskujemy rośliny przez cały okres wegetacji. Oprysk stosować co 2 tygodnie.
Wywar z rumianku stosuje się również jako zaprawę nasienną: moczymy nasiona przed siewem przez 30 minut.

Stosowanie wywaru z ząbków czosnku
Aby sporządzić wywar z ząbków czosnku zalewamy 75 g roztartych ząbków 10 litrami wody i robimy wywar. Stosujemy rozcieńczony z wodą w proporcji 1:10 w zwalczaniu wszelkich chorób grzybowych i bakteryjnych roślin. Wywar odstrasza też mszyce i inne owady.

Wyciągi
 
Rozdrobniony surowiec roślinny, suchy lub zielony  zalewamy wodą na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy preparat dobrze wyciskając płyn. W zależności od surowca używamy w stanie rozcieńczonym lub nierozcieńczonym.

Wyciąg z ząbków czosnku
Czosnek jako naturalny antybiotyk zwalcza wszelkie choroby grzybowe i bakteryjne roślin. Odstrasza też mszyce i inne owady.
Wyciąg sporządzamy w następujący sposób: 150 g roztartych ząbków czosnku zalewamy 10 litrami wody i odstawiamy na 24 godziny. Następnie przecedzamy dobrze wyciskając płyn. Stosujemy w stanie rozcieńczonym w stosunku 1:10. Opryskujemy zaatakowene rośliny.

Wyciąg z wrotyczu
Zalewamy 150 g liści wrotyczu 5 litrami wody. Pozostawiamy na 24 godziny, a następnie odcedzamy. Wyciąg ten stosuje się aby ograniczyć występowanie mszyc i gąsienic. Pomocny jest przy zwalczniu śmietki cebulanki, wgryzki szczypiorka, owocówki i rdzy.
Rośliny opryskujemy nie rozcieńczonym wyciągiem.

Szare mydło potasowe
 
Oprysk wykonany z szarego mydła potasowego pozwala w naturalny spodób walczyć ze szkodnikami. Środek ten dziala zabójczo na wiele owadów; radzi sobie z mszycami i owadami miękkoskórnymi - zatyka ujścia przewodów powietrznych na powierzchni ciała insektów i osusza oskórek, wskutek czego słońce wysusza i zabija owady.
Należy użyć od 1 do 3 łyżek szarego mydła rozpuszczonych w 4 l wody. Inna proporcja to 150-300 g na około 10 l gorącej wody. Oprysk przeprowadzać po ostudzeniu roztworu.
Preparaty mikoryzowe
 
Mikoryza to symbioza grzybni z korzeniami roślin.  Preparaty mikoryzowe stosuje się dla polepszenia kondycji i odporności roślin, a zwłaszcza tych wieloletnich. Rozrastająca się między korzeniami grzybnia wzmiacnia je i wspomaga przyswajanie substancji pokarmowych. Dodatkowo poprzez zdolność magazynowania wody pomaga roślinom przetrwać suszę. Preparaty mikoryzowe, w postaci sypkich szczepionek, pałeczek, żelu i podłoża zmieszanego z grzybnią można kupić zarówno w wersji uniwersalnej jak i dla specjalnego przeznaczenia: np. dla kwiatów, trawnika czy warzyw.
http://koloroweogrody.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz